Nom Comerç: Carnisseria FAINÉ
Adreça: C/ Born, 6
Activitat: Venda de carn de vedella i xai.
Data obertura: 1911
Data tancament: 2012
Anys d’activitat comercial: 101
INTRODUCCIÓ
L'entrevista la fem
a la IRENE ROCA FAINÉ, nascuda a Manresa l'any 1944, tercera generació de
carnissers de la família Fainé. La carnisseria va lligada a la història
familiar. Han estat 101 anys d'activitat comercial, en què la carnisseria
centenària va anar passant de pares a fills. A l'entrevista, ens explica els
orígens de l'establiment, que va estar ubicat al bell mig de Manresa, al carrer
del Born, i que ara fa quatre anys que va tancar portes.
ELS
ORÍGENS
La Carnisseria
Fainé del carrer del Born número 6 la va obrir, el 1911, en JOSEP FAINÉ MIQUEL
(1887-1966), juntament amb la seva esposa IRENE GRAELL FONT (1888-1976).
La
Carnisseria Fainé tal com era quan la van obrir el 1911. Al taulell, Irene
Graell, dreta; al centre de la foto, en Josep Fainé. A la dreta, un ajudant, i
davant del taulell, unes clientes.
Foto:
Arxiu família Roca Fainé.
El pare d'en
Josep Fainé ja tenia un corral i una carnisseria a Sant Joan de Vilatorrada, al
carrer del Pont. Ell treballava a la carnisseria del pare, que és qui li va
ensenyar l'ofici. Quan es va casar amb la Irene Graell, van decidir venir a
viure a Manresa i muntar la seva pròpia carnisseria.
Es dedicaven,
principalment, a vendre xai i vedella. Compraven els bens i els engreixaven en
un corral que tenien a davant de l'antic escorxador de Manresa, a l'actual
plaça Bages.
El Josep i la
Irene treballaven tots dos a la botiga. Van tenir dues filles, Antònia
(1910-2007) i Lluïsa (1913-?). La gran, l'Antònia, va anar a ajudar a la botiga
dels pares i la filla petita es va dedicar a l'estètica.
ANTÒNIA FAINÉ
GRAELLS (1910-2007) es va casar amb CLIMENT ROCA LLOBET (1908-1990) el 1931. En
Climent Roca provenia del Borràs (Castellbell i el Vilar), on els pares d'ell
tenien una botiga de queviures, on hi treballava.
Quan es van
casar, van fixar el domicili a Manresa. Com que en Climent tenia experiència
comercial, es va incorporar a treballar a la carnisseria. El seu sogre, Josep
Fainé, li va ensenyar l'ofici.
El matrimoni va
tenir cinc fills, Josep (1932), Mercè (1935), Joaquim (1938), Irene (1944)
i Xavier (1950).
LA GUERRA
CIVIL
Quan va esclatar
la guerra civil, ja havien nascut els fills grans, Josep (1932) i Mercè (1935).
En Climent va ser mobilitzat i va anar al front a Pamplona. Mentrestant, a
Manresa, la carnisseria va ser confiscada. A l'avi, en Josep Fainé, el venien a
buscar els militars per tal que sacrifiqués els xais per al consum dels
soldats. El portaven a l'escorxador i de l'escorxador a la botiga per tal de
tallar les peces. Entremig, si podia, s'amagava algun tall per poder alimentar
la família. A casa hi havia els avis, una tieta, l'Antònia, amb els seus dos
fills, i una noia que els ajudava.
A vegades,
aquests talls els canviava per farina o algun altre aliment necessari.
El pare va tornar
del front en acabar la guerra i van continuar amb el negoci.
Foto
de la renovació de la carnisseria el 1948, on hi ha Josep Fainé, Irene Graell i
Climent Roca al taulell, dret. Al costat, Antònia Fainé.
Foto: Arxiu família Roca Fainé.
EVOLUCIÓ
DEL NEGOCI
A la botiga hi
treballaven les dues generacions i la vida familiar tenia con a principal
escenari la botiga. De ben petits, els nens ja hi voltaven i quan van créixer
de seguida van ajudar els pares i l'avi. La Irene explica que va aprendre
l'ofici del seu avi, ell era "el puntal" de la carnisseria.
En Jose Fainé Miquel. Foto: Arxiu família
Roca Fainé.
El fill gran, en
Josep, va començar a treballar a la botiga, anant a l'escorxador. Més tard,
quan va obrir MAFRICA el 1963, en Josep va anar a treballar-hi.
Abans, però, els
xais els engreixaven i mataven ells. La Irene recorda com el seu pare i el seu
germà anaven a l'estació de Renfe a descarregar els xais. Aquests arribaven de
Sigüenza i els portaven pel mig de Manresa fins al carrer Barcelona, per
tancar-los al corral.
Dels cinc germans
Roca Fainé, la que es va quedar a treballar a la botiga va ser la Irene.
Entre els anys 50
i 70, van arribar a tenir sis botigues més, a les quals servien el tall. Algunes
d'aquestes botigues les administraven ells i altres només els servien la carn.
La Irene recorda que havia treballat en alguna d'aquestes botigues quan faltava
alguna persona.
Segell de la Carnisseria Fainé. Sembla ser que formava
part d'una auca sobre el comerç.
Arxiu família Roca Fainé.
El 1958, els
pares, en Climent i l'Antònia, van fer un viatge a Alemanya. Allà van
descobrir les hamburgueses. Van tornar
amb una màquina per fer-les. Van ser els primers a fer hamburgueses a Manresa i
es va convertir en la seva especialitat. La Irene recorda que aquesta màquina
les feia d'una a una. Més tard, es van anar modernitzant, però sempre mantenint
el toc personal que les feia úniques.
Al principi,
només les feien de vedella. Amb el temps, en van fer d'altres tipus de carn,
com el pollastre i el xai. També amb diferents condiments, com all, ceba o
formatge.
De totes maneres,
la Irene recorda que la de vedella “sempre va ser l'estrella”.
Van ser anys de
molta activitat i molt treball.
El pare, a part
de treballar a la botiga, va compaginar, entre 1955 i 1961, la feina de la
carnisseria amb la de tinent d’alcalde i regidor d'esports (ell havia jugat a
futbol, amb el Manresa i el Sabadell a primera, i amb la Selecció de
Barcelona). Com que no tenia temps, aprofitava les hores del migdia i del
vespre, quan la botiga estava tancada. Fins i tot, venien a la botiga a
demanar-li per assumptes relacionats amb la feina de regidor, especialment, per
la campanya de Reis.
Climent Roca Llobet i Antònia Fainé Graells, en les seves
bodes d'or el 1981.
Foto: Arxiu família Roca Fainé.
REFERENTS
MANRESANS DE L'ÈPOCA
El pare va ser al
Gremi de Carnissers. Recorda altres coetanis, com el Badia (carrer del Born),
Prat i Buch (Plana de l'Om) i Jener (Carrer de Sant Miquel).
DARRERA
GENERACIÓ
Quan la Irene es
va incorporar a la botiga, a cap de poc temps ja es va obrir MAFRICA. Van
deixar d'engreixar i matar els vedells i els xais a l'escorxador. Llavors, el
gènere el compraven a MAFRICA.
La Irene va
introduir altres carns, les mandonguilles, els farcellets i plats preparats,
com els canalons i la lasanya.
Etiqueta daurada (anys 90). Arxiu família Roca Fainé.
Més tard, amb el
tancament de Casaramona (febrer de 2000), la botiga de queviures que hi havia
al mateix carrer del Born, la Irene va a passar a tenir les especialitats i
serveis que oferien ells. També va incorporar una dependenta.
Anunci de l’any 2009 en el blog que van crear. Imatge de
la botiga de la part de comestibles.
Foto: Arxiu
família Roca Fainé.
Preguntada per
com li va afectar la crisi de les vaques boges (2004-2005), explica que la
crisi no la va afectar gaire, perquè tenia una clientela fixa que confiava en
ella.
La Irene va tenir
quatre fills, el Xavier (1966), la Irene (1968), el Carles (1969) i l'Anna
(1973). Com abans, la vida es feia al voltant de la botiga. Els fills de la
Irene encara recorden la celebració dels aniversaris a la rebotiga quan
tornaven d'escola.
L'any 85, el
pare, en Climent Roca, va plegar, i la Irene portava sola la botiga, per la
qual cosa va agafar una altra dependenta. La dependenta que més anys va ser a
la botiga va ser l'Anita.
Els fills de la
Irene Roca Fainé, el Xavier, la Irene i l'Anna, van aprendre l'ofici i la van
ajudar a la botiga en algun moment. En els darrers anys, la seva filla, Irene
Fernández Roca, havia agafat la direcció de la botiga i assegurava la
continuïtat del negoci. Fins i tot, l’havia començat a ensenyar a la seva néta
gran, la Sara. Però la botiga va tancar i ja no van continuar amb l'ofici.
Irene Roca Fainé, l’any 2012. Foto: Roger Junyent
(Regió7).
TANCAMENT
El tancament es
va produir fa quatre anys, el 2012. El sentiments, altrament, estan molt vius,
i el seu record encara li crea malestar. En certa manera, el tancament va ser
forçat per alguns aspectes de la normativa i condicions tècnico-sanitàries de
les carnisseries, que l'obligaven a fer unes obres importants que no podia
assumir.
Ens explica que
una inspecció municipal va detectar que faltava fer unes modificacions per
complir la normativa actual, en concret, col·locar unes aixetes d'aigua calenta
i freda darrere el mostrador.
L'establiment era de lloguer i aquestes modificacions, atès que eren en un
edifici vell, requerien una important inversió. Com que el contracte
d'arrendament estava a punt d'expirar, la Irene va intentar poder mantenir
l'establiment obert fins la finalització del contracte; però, finalment, no va
poder ser així.
El febrer de 2012
va tancar la carnisseria centenària. La va obrir l'avi de la Irene i hi van
aprendre l'ofici quatre generacions de la família Fainé.
Els cinc germans Roca Fainé. D'esquerra a dreta, Xavier,
Irene, Joaquim, Mercè i Josep.
Foto: Arxiu Família Roca Fainé
Entrevistes
realitzades: 11 de juliol i 5 d'agost de
2016.
Revisió de text: Sílvia Berengueras Gómez
Montse Jàndula Noguera
BIBLIOGRAFIA
CAMPRUBÍ I PLANS,
Josep. Fàbriques i empreses II. 4 anys de reportatges a Regió 7, 1994-1997. Manresa,
1998
JUNYENT, Roger.
“La normativa sanitària força el tancament de la centenària Carnisseria Fainé”,
article publicat a Regió7, 2 de
febrer de 2012.