Apugem la persiana: Objectes de Regal, Cristalleries ALIER

Objectes de Regal, Cristalleries ALIER

  Nom del comerç: Objectes de Regal, Cristalleries  ALIER        
  Adreça: Àngel Guimerà número  9, cantonada carrer Canonge         Mulet    
  Activitat: Objectes de regal, vaixelles, cristalleries, làmpares,             mobles auxiliars,  parament de la llar i llistes de noces   
  Data d’obertura: 31-05-1966   
  Data de tancament:  1994   
  Anys d’activitat comercial: 28    


Introducció

                        Entrada de l'establiment  pel carrer Guimerà. Foto: Arxiu família Alier Vallès


Volem recuperar un comerç que considerem que serà recordat per molts manresans/es per la seva situació immillorable i avançada per l'època, en el xamfrà del carrer Guimerà amb el Canonge Mulet. A la meitat dels anys 60, quan es va inaugurar, el carrer Guimerà estava en expansió i no era l'eix comercial que ara coneixem. La botiga era molt espaiosa, amb tots els vidres exteriors, la qual cosa li donava molta visibilitat i lluminositat, comercialment  cridava l'atenció. La premsa local de l’època es fa ressò de la inauguració anomenant la botiga com "el Palacio de los Regalos". Entrevistem els fills dels fundadors, la Rosa Alier Vallès, nascuda a Manresa el 16 de setembre de 1959,  i el Pere Alier Vallès, nascut  a Manresa el 4 de desembre de 1964.  Ells recorden com van ajudar a la botiga, de ben joves: quan sortien d'escola a la tarda, els dissabtes tot el dia, portant paquets, endreçant, venent, col·laborant en el negoci.

Els orígens

Els propietaris foren en Pere Alier Torrescasana, nascut a Manresa (1929-2005) i M. Assumpció Vallès Altimiras, també manresana (1929-2004), que tingueren tres fills: el Joan, la Rosa i el Pere.


                                 Pere Alier Torrescasana. Foto: Arxiu família Alier Vallès

Pere Alier provenia d'una família coneguda de comerciants del carrer dels Esquilets, Metalls Alier, i la M. Assumpció Vallès era filla i néta d'artistes músics, la família Vallès del carrer Sobrerroca.


                               M. Assumpció Vallès Altimiras. Foto: Arxiu família Alier Vallès

Ens expliquen la Rosa i el Pere que, per posar el negoci en marxa, els pares s’assessoraren amb en Joan Prat, que havia treballat a Ilurohogar de Mataró, home d'experiència en el sector i que va ser l'encarregat de l'establiment durant uns anys  i,  junt amb els propietaris, impulsà el negoci. 

Inauguració


                 Ballada de sardanes, inauguració botiga 31-5-1966. Foto: Arxiu família Alier Vallès   
         
La inauguració i l'acte de benedicció de la botiga fou a càrrec de Josep M. Gasol Almendros, canonge de la Seu i cronista de la ciutat. Els convidats van ser obsequiats amb un "vino español" i davant la botiga el públic assistent  va participar d'una audició i ballada de sardanes, interpretada per la cobla La Principal de Bages. 

 La botiga

La botiga tenia objectes de regal, vaixelles, cristalleries, coberteries, jocs de cafè  i mobles auxiliars a  la planta baixa. També exhibia llums de peu amb unes pantalles molt vistoses, aplics i làmpares. A l'altell es concentraven bàsicament les llistes de noces, i a la rebotiga hi havia tot el que s'anomenava “ménage”, bateries de cuina i plàstics.


                                 Interior de l'establiment. Foto: Arxiu família Alier Vallès 

La Rosa ens explica que les llistes de noces van tenir molt èxit. Quan els nuvis es casaven feien una tria d’objectes de tot tipus que necessitaven per la llar, llavors els convidats i familiars, d'acord amb el pressupost, escollien els obsequis.
També ens comenta la Rosa: "Pel que fa a la decoració, destacaven les porcellanes de Limoges i figures de porcellana Lladró, gerros, centres, carros  de te, esmalts de qualitat, jocs de postres, jocs de cervesa, jocs d’aperitiu, etc. També introduïren una part de bijuteria d'alta gamma que tenia el proveïdor a Barcelona,  de la casa Alem, i s'especialitzaren en bijuteria d'ivori."


                Interior de la botiga, l' escala portava a l'altell on s'exposaven les llistes de noces. 
                          Foto: Arxiu família Alier Vallès

Hem parlat amb l'Isidre Parcerisas Soler, l'últim encarregat de la botiga, i ens comenta que tingueren com a encarregats en Joan Prat a l'obertura i després en Joan Farreras. Com a dependentes, la Rosa i el Pere recorden la Glòria Garcia Guillen i l'Antònia Hernández.

 Evolució del negoci

En Pere portava la compra d’articles i la part administrativa del negoci i la M. Assumpció tenia una vessant artística innata, era l'encarregada de fer els aparadors, els centres de flor seca i la decoració dels regals.
Ens comenten la Rosa i el Pere: "La botiga tingué una època d'esplendor de l'any 1966 al 1978. A partir de l'any 1980 i fins al tancament, entrà en davallada.  Els pares es van separar l'any 1977 i la Maria Assumpció va deixar el negoci en mans del pare, que va continuar a la botiga fins l'acabament de l'activitat comercial." 


               Interior de la botiga amb  làmpares, llums de peu i aplics. Foto: Arxiu família Alier Vallès

La M. Assumpció Vallès havia fet la carrera de piano i es va dedicar a donar-ne classes a infants i adults, a casa seva, un immoble senyorial del carrer Sobrerroca on actualment viu el Pere Alier Vallès.

Referents manresans de l’època

La Rosa i el Pere recorden:
Cristalleries Torras, obert el 1923 al carrer Sant Miquel i l’any 1977 es trasllada al carrer del Born, on va estar obert fins al  tancament, el març de 2013, després de 90 anys d'activitat comercial a la ciutat.  

Regals Rubiralta, obert el 1884, un establiment que sempre va estar ubicat al mateix lloc i tingué una activitat de 130 anys dins el sector, va tancar l’any 2014. Actualment hi ha l’Espai Rubiralta, que és una cafeteria restaurant.

El Caribú, al carrer del Born cantonada carrer d’Urgell, inaugurat l'any 1941, continua obert i fa tres anys que es va reduir l'espai de la botiga de parament. En aquest lloc, el desembre del 2013, s'hi ha instal·lat l'establiment de cosmètica biològica Mygdonia.

Tancament

En Pere Alier va tancar l'any 1994 per jubilació.


                              Aparador del carrer Canonge Mulet. Foto: Arxiu família Alier Vallès

En aquest espai, quan van tancar, obrí Levi's Pantalón i continuà en aquesta nova firma l'últim encarregat de ca l’Alier, l'Isidre Parcerisas. Després s’hi instal·la Massimo Dutti, del grup gallec Inditex, de l’any 2005 fins el 15 de febrer de 2014. Actualment  hi ha la botiga Oysho, del mateix grup tèxtil, que va obrir el juliol de 2014.

Entrevistes fetes el 9 de desembre de 2015 i  el 8 de febrer de 2016.
Lluïsa Font Garcia

Bibliografia
Quintana Torres, Antoni.  Diari “Manresa”, 04-06-1966
Blaya, Carles. "Regió7", 24-1-2014
Blaya, Carles, "Regió7", 11-6-2014