Apugem la persiana
 Nom del comerç: Forn de Pa MASANA 
 Adreces: carrer Sobrerroca número 9 (forn i botiga)  
 i Oleguer Miró número 7 (La Balconada, botiga de pa)   
 Activitat: elaboració i venda de pa, coques i dolços  
 Data d’obertura del forn: any 1935  
 Data d’obertura de la botiga de La Balconada: any 1989    Traspassada l’any 2000 i tancada el 2002   
 Data de tancament del forn: any 2000   
 Anys d’activitat comercial: 65   

Joan Serdà amb el seu pare Joaquim Serdà (esquerra) i Josep Esquirol amb una llarguíssima barra de pa que van fer el 1982 amb motiu del bateig del fillol del Joan. Foto: arxiu família Serdà Masana

INTRODUCCIÓ

Entrevistem al Joan Serdà Masana, nascut el 1949 a l’antic carrer Verge del Pilar, número 12, de Manresa, (actual carrer Cap del Rec), i que representa la tercera generació del Forn de Pa Masana del carrer Sobrerroca de Manresa. El forn va estar treballant durant una època en la que les fleques eren abundants a Manresa. El pa era un dels aliments bàsics de les famílies i, per això, el forn Masana no era l’únic que treballava a la zona del carrer Sobrerroca i la plaça Major. El Joan Serdà recorda que també hi havia els forns de la Castellana i el Montaña, ambdós situats a la plaça Major, i el de cal Rita, a la plaça del Carme.

ELS ORÍGENS

Celestí Masana i Ramona Guitart, fundadors l'any 1935 del Forn de Pa Masana del carrer Sobrerroca. Abans, havíen tingut una botiga de pa al carrer Trueta. Foto: arxiu família Serdà Masana

El Forn de Pa Masana el va obrir l’any 1935 Celestí Masana Planas (1890 - 1968), conegut com el Celestino o el Tino, nascut a Callús. També hi treballava la seva dona, Ramona Guitart Caminal (1892 - 1969). Poc després d’obrir-lo els Masana van tenir un despatx de pa amb el mateix nom al carrer Trueta de Manresa, que va portar uns de les seves filles, l’Antònia Masana.
Després del Celestino i la Ramona, el negoci va continuar el Joaquim Serdà Ribera (1921-2006), nascut al Borràs (Castellbell), que es va fer càrrec del forn en casar-se amb la Joana (1921-2011), una altra filla del matrimoni Masana-Guitart.
Quan va tenir edat de començar a treballar, el Joaquim Serdà va aprendre l’ofici de forner a Barcelona. Era fill de fuster i hauria d’haver seguit amb l’ofici familiar però va quedar orfe de jove i era el petit de quatre germans. La fusteria no donava per a tots i ell va haver d’aprendre una feina distinta.
De Barcelona va anar a Guardiola de Berguedà a treballar i, poc després, a Manresa, on va conèixer la Joana Masana. Va entrar a treballar al forn Masana i, posteriorment, es va casar amb la Joana. Així, mentre que el Joaquim treballava al forn, la seva dona s’ocupava de portar la botiga, atendre els clients i vendre les elaboracions.


Casament de Joaquim Serdà i Joana Masana, filla de Celestí i Ramona (1941). Ambdós seguiran amb el negoci familiar de la fleca. Foto: arxiu família Serdà Masana

El matrimoni Serdà Masana van tenir tres fills i va ser el mitjà, el Joan (1949), qui va continuar amb l’ofici de forner. El seu germà gran, Isidre (1946), és salesià i el petit, Joaquim (1953), treballa al manteniment de maquinaria industrial. El Joan Serdà va comença a treballar al forn familiar molt jove, als 14 anys. Treballava amb el pare, la mare i l’avi. La seva àvia era mestressa de casa.

EL CARRER SOBRERROCA, UNA VIA PLENA DE VIDA

Mentre el Forn de Pa Masana hi va estar obert, el carrer Sobrerroca va gaudir d’una animada vida comercial. El Joan Serdà recorda els establiments que va anar veient amb el pas dels anys: Elèctrica Garriga (encara ara existent); Comestibles Obradors; Tintoreria Gros; Elèctrica Valldeperes; ca la Mari (perruqueria); cal Rosell “de les Olives” (xarcuteria); Puigbertran (venda d’objectes per a llar, encara existent); la Barberia Josep, la més antiga de Manresa (encara en actiu); la drogueria Levi; la lleteria Canigó del Carles Descàrrega; dues farmàcies, la Batlle i la Trapé (aquesta última encara en actiu); la sabateria Franquesa; Cal Fius; i les pastisseries Roca i La Lionesa, que va tenir el seu primer local en aquest carrer.


Celestí Masana i Ramona Guitart en una celebració familiar. Darrera Joaquim Serdà.
Foto: arxiu família Serdà Masana

També hi havia hagut un adober de pells, una polleria, una cotillaire, un sastre anomenat Merli, l’estanc (Expendeduria número 3, encara en actiu), a més de verduleries i fruiteries, una cansaladeria i, finalment, una carnisseria on només es venia carn de cavall. El Joan Serdà també recorda que en una entrada del carrer, en el número 16 o 18, s’hi havia muntat una parada on es venien i s’intercanviaven novel·les i altres llibres. Era una època en la que els llibres no estaven tant a l’abast com ho estan ara.

DEL PA I LA COCA A LES ESPECIALITATS

Al Forn de Pa Masana les elaboracions que feien tant l’avi (Celestí) com el pare (Joaquim) del Joan Serdà eren, bàsicament, pa i coques. Precisament un dels records més vius que té de quan era molt petit era el d’anar rebentant una a una les bombolles que s’aixecaven a la massa de les coques mentre es pastaven i es ventaven a l’obrador.


Joaquim Serdà i Joana Masana. Foto: arxiu família Serdà Masana

Quan el Joan era petit el pa era un aliment bàsic a totes les llars de Manresa, i ho era des de l’acabament de la Guerra Civil. Pel que fa al “pa negre”, el pa de sègol de la postguerra que ha donat nom a una famosa novel·la d'Emili Teixidó, explica que ell sempre havia vist fer a casa seva el pa amb la farina blanca. Això sí, durant aquells anys i posteriors, també es feia el que coneixem ara com a pa integral, barrejant la farina blanca amb la pellofa de refinar el blat. El pa resultant era més barat que el blanc.


Foto familiar amb motiu del naixement del Joaquim, el petit dels germans Serdà Masana. Hi apareixen els pares (Joaquim i Joana), el germà gran, Isidre (dreta), i Joan Serdà. Foto: arxiu família Serdà Masana


PA PER ALS MILITARS I PAONS PER ALS CLIENTS

El Joan i el Joaquim Serdà feien tota mena de pa de farina blanca: rodons de quilo i dos quilos, barres de diverses pesades, i llonguets. El Joan recorda que servien el pa a l’antiga caserna del Carme, quan encara hi acollia militars i es feia la “mili”. La caserna va tancar l’any 1965.
Una de les especialitats més apreciades va ser el pa de pessic, fins el punt que hi havia clients que venien de fora de Manresa a comprar-lo. Eren les dècades dels anys 60 i 70. Més tard també feien magdalenes de sègol, coques de pa, panets de Viena i les magdalenes petites.

La maquinaria antiga de pastar el pa. El 1986 es va canviar per la nova. El treballador és el Josep Esquirol.
Foto: arxiu família Serdà Masana

Però en aquesta època, i fins els anys 80, a Cal Masana no es feia només pa i magdalenes. Joan Serdà recorda el costum que s’havia estès entre els seus clients de demanar-li el forn per a coure diverses viandes. Així, no era estrany que a la fleca es rostiren pollastres de corral i paons per Nadal, o moniatos, i pebrots i albergínia per fer escalivada. Uns favors que els Serdà feien de gust.
El pare del Joan, Joaquim, es va jubilar el 1986 i el seu fill Joan es va quedar per seguir amb el negoci. La seva dona, la Carme Martín, és mestra i pedagoga encara que també ajudava en el forn en algunes ocasions, així com les seves filles, l’Ònia i l’Anna, que estudiaven i feien de dependentes els dissabtes.
Al llarg dels anys, a l’obrador hi van treballar sis empleats (Ton, Joan, Joan, Àngel, Josep i Pepe), mentre que a la botiga hi van estar Montse, Goretti, Anna Maria, Lluïsa, Annabel i Carme, que es va estar a la botiga de La Balconada.


Una de les elaboracions típiques de Cal Masana: el pa de crostons. Foto: arxiu família Serdà Masana

En fer-se càrrec del forn, el Joan Serdà va comprar la maquinària nova, que el va permetre fer més productes i ampliar el repertori d’especialitats. A més del pa blanc i les coques de forner van fer pa amb llavors, croissants, magdalenes, galetes..., i per Nadal, polvorons i rosques, que eren molt demanats. Ara bé, tot va seguir elaborant-se artesanalment a l’obrador, com ho havia fet l’avi i el pare del Joan. En l’última etapa, l’únic producte que es comprava bo i fet van ser els croissants petits i les ensaïmades petites.

LES GALETES DEL BARÇA I EL PA DE SANT JORDI

Pel que fa a les especialitats, el Joan recorda les que tenien més demanda: a banda dels polvorons i rosques de Nadal, les magdalenes de sègol (abans de que es posés tant de moda aquest cereal), i unes galetes de pasta de full que van nomenar “barces”, en honor al seu tiet Julià Comas, que era un bon seguidor del Barça. Durant els anys 90 van començar a elaborar pans amb cereals i amb soja, que aleshores no eren encara tant populars com ara. 


El Joan Serdà encara guarda a casa seva antigues eines de forner com el cossi, on es guardava la massa fermentada, i la pala del forn. Foto: apugemlapersiana.blogspot.com

Una altra especialitat que els va donar anomenada va ser el Pa de Sant Jordi, que encara ara es pot trobar als forns de Manresa pel 23 d’abril. Cal Masana va ser el primer forn que va fer aquest pa a Manresa, i en va ser l’únic durant dos anys consecutius. Després, ja el van començar a oferir altres forns de la ciutat. Era la dècada dels 80 i el Joan Serdà va haver d’anar a Barcelona a un curset per aprendre a elaborar-lo. El Pa de Sant Jordi està fet amb tres pans diferents: de nous, de formatge i de sobrassada, i quan es talla te l’aspecte d’una senyera.
L’any 1989 es va obrir la botiga a la Balconada, on venia les elaboracions que es feien al forn. Ha estat l’únic establiment propi que ha tingut el forn, tota vegada que el local del carrer Sobrerroca va ser sempre en règim de lloguer.


Inauguració de la botiga de La Balconada (1989). A la dreta de la foto, Joan Serdà i la seva dona, Carme Martín, amb una clienta. A l'esquerra, Joaquim Serdà. Foto: arxiu família Serdà Masana

  OBJECTIU: FER VACANCES A L’ESTIU

El Joan Serdà explica que, de manera tradicional, els forners no feien mai vacances, llevat de dies puntuals que tancaven per Nadal o Setmana Santa. No es tancava per la por de perdre la fidelitat de la clientela, en la qual es basava la continuïtat del negoci.


Joan Serdà en una escola ensenyant els nens com es fa el pa (1989). Foto: arxiu família Serdà Masana

No va ser fins la dècada dels anys 70 del segle passat quan uns quants forners del Barri Antic de Manresa, pertanyents al Gremi de Forners de Manresa, es van posar d’acord per tancar alguns dies seguits a l’estiu i fer-ho de forma alterna, de manera que al barri no coincidiren més d’un forn tancat. D’aquesta manera els forns del carrer Sobrerroca, de la plaça Major i de la plaça del Carme van ser els primers de Manresa que van tenir vacances d’estiu i que van tancar durant 15 dies seguits, assentant un precedent per a la resta de forns de la ciutat.

Joaquim Serdà i Joana Masana en el seu 50è aniversari de casament (1991). Foto: arxiu família Serdà Masana 

Joaquim Serdà rep el Diploma de Mestre Artesà (1993). Foto: arxiu família Serdà Masana

UN TANCAMENT PER FORÇA MAJOR
En Joan explica que va tancar el Forn de Pa Masana l’any 2000 empès per la necessitat de créixer i la impossibilitat de fer-ho. Volia comprar maquinària nova i necessitava més espai, però el local del carrer Sobrerroca no donava més de si mateix, així que va buscar nous locals a Manresa i als pobles del voltant.
Carme Martín i les dues filles, Ònia i Anna, a la parada muntada davant el forn per les festes de Sant Ignasi (1998)

No va trobar el que ell buscava i com que la inversió econòmica que havia de fer era gran i les seves filles (l’Ònia, mestre d’anglès i alemany, i l’Anna farmacèutica) no seguirien amb el negoci, va decidir tancar-lo. Va traspassar el forn del carrer Sobrerroca als responsables del Forn de la Ramona i el Damià, del carrer Vilanova de Manresa, i la botiga de la Balconada a un forner del barri de les Escodines.


Caricatura de Joan Serdà que va publicar la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa en una col·lecció
(1994-95). Foto: arxiu família Serdà Masana

Joan Serdà, però, va seguir sent forner durant 14 anys més, encara que en un altre lloc. Va treballar al Forn Costa de la carretera Cardona de Manresa fins que es va jubilar l’any 2014, als 65 anys.

Recordatori que es va lliurar als clients quan van tancar cal Masana l'any 2000.
Foto: apugemlapersiana.blogspot.com

Revers del mateix recordatori. Està firmat per Joan serdà, la seva mare Joana Masana, i el seu pare, Joaquim Serdà. 
Foto: apugemlapersiana.blogspot.com

Imatge actual del local on es situava el Forn de Pa Masana al carrer Sobrerroca.
Foto: apugemlapersiana.blogspot.com


Entrevistes realitzades el 26 d’octubre, i el 9 i 28 de novembre del 2016
Zara Morales Valle